Od redakcji

Print Friendly, PDF & Email

Drodzy Czytelnicy!

Witając Państwa w nowym roku i życząc aby był on po prostu lepszy od poprzedniego, serdecznie zapraszam do lektury „Pod kontrolą” 1/2017.
Stosowanie przetwornic częstotliwości w systemach napędowych stało się obecnie tak powszechne, że trudno sobie wyobrazić zakład przemysłowy, w którym nie korzysta się z tego rozwiązania. Przetwornice potocznie zwane falownikami mają bowiem wiele zalet, są przy tym względnie trwałe i proste w konfigurowaniu.
Na polskim rynku dostępne są setki różnych falowników, przynajmniej kilkudziesięciu różnych producentów. O tym, które przetwornice zyskują większą, a którą mniejszą popularność decyduje najczęściej stosunek jakości i funkcjonalności do ceny. W tym kontekście zapraszamy do „Tematu wydania”, którego autor przedstawia nowe w Polsce falowniki z niezwykłymi funkcjami jak na swoją klasę cenową.

Tematyka efektywnego podgrzewania wody jest znana chyba każdemu. Dotyczy ona bowiem zarówno sfery prywatnej, jak i zawodowej, a z problemem skuteczności podgrzewania wody spotykamy się tak w domowej instalacji c.w.u., jak i w instalacjach przemysłowych.
Pozostawiając kwestie kotłów domowych specjalistom-instalatorom, w artykule „Dobra praktyka” skupiamy się nad rozwiązaniami na skalę przemysłową. Autor przedstawia miejsca największych strat energetycznych w przypadku aplikacji parowych i wskazuje obecnie mało popularne w tej części świata, jednakże znacznie bardziej efektywne rozwiązanie. Jest nim urządzenie, które wykorzystuje wymianę ciepła jaka dokonuje się bezpośrednio między wodą a gazem. Podgrzewacz taki może pochwalić się efektywnością wymiany ciepła na poziomie 99,7%. Jak to możliwe? Przeczytajcie Państwo sami.

W praktyce pomiarów przemysłowych istnieje wiele typów urządzeń wykorzystujących podczerwień, jak choćby detektory stężenia gazów, bezkontaktowe mierniki wilgotności czy kamery termowizyjne. Rynek oferuje również rozwiązania do spektroskopii, czyli analizy i interpretacji widma. Wśród dostępnych spektrometrów są takie, które pracują w bliskiej podczerwieni – spektrometry NIR. Dostarczają one cennych informacji o wielu parametrach i właściwościach badanej substancji np. zawartości tłuszczu, białka czy laktozy.
Choć przez wiele lat rynek spektrometrów ograniczał się do zastosowań laboratoryjnych, postęp techniczny pozwolił na przeniesienie tej metody w trudne warunki procesu przemysłowego. Jak to możliwe? Zapraszamy do lektury „Akademii automatyki” wszystkich zainteresowanych analizą w czasie rzeczywistym wielu specyficznych dla aplikacji parametrów i właściwości.

Zapraszam do lektury
Jerzy Janota
Dyrektor ds. rozwiązań produktowych