Od redakcji


Drodzy Czytelnicy!

Refraktometry procesowe to zaawansowane urządzenia do pomiaru gęstości i stężenia rozworów w różnych procesach technologicznych. Zasada na jakiej opiera się pomiar czyni z tych urządzeń niezwykle niezawodne i dokładne rozwiązanie w pomiarach stężenia i gęstości bezpośrednio w procesie. Najnowszy „Temat wydania” skupia się na wykorzystaniu refraktometrów procesowych w branży spożywczej. Od produkcji soków, przez homogenizację mleka, po ketchupy i przeciery.

W poprzednim numerze pisaliśmy o zasadach prawidłowego odwadniania kociołków warzelnych, rurociągów przesyłowych i wymienników. Obiecaliśmy wtedy, że temat będzie rozwijany o porady dotyczące odwadniania innych instalacji i urządzeń. Obietnicę spełniamy i tym razem autor „Dobrej praktyki” radzi jak i czym prawidłowo odwadniać między innymi wężownice, autoklawy czy prasy.

Kilkukrotnie na łamach „Pod kontrolą” poruszaliśmy już tematykę różnic między wzorcowaniem a legalizacją, częstotliwości dokonywania wzorcowań czy prawnych aspektów związanych z jednym lub drugim działaniem. Tym razem „Akademia automatyki” koncentruje się na wagach przemysłowych, ich wzorcowaniu i legalizacji. Na konkretnym przykładzie autor wskazuje różnice między jedną a drugą czynnością i próbuje odpowiedzieć na pytanie – wzorcować czy legalizować?

 

Zapraszam do lektury
Wojciech Mutwicki
prezes zarządu